PG NORD – I gamle dage

Af
Mads Syndergaard

Para-Guru


"I begyndelsen var kun mørket, men Gud sagde:
Lad der blive lys! - og se, der blev lys."


Helt sådan gik det ikke for sig, da paragliding kom til Nordjylland, men for mange af os der var med dengang og stadig hænger ved, var det omtrent en ligeså stor begivenhed... Til begyndelsen først: I midten af firserne havde især franskmænd og schweizere for alvor kastet sig over den nye sport parapentisme eller voler en parapente. Sporten fik først tag i de etablerede alpinister, og de var dengang som nu en internationalt orienteret flok. Det betød, at sporten ret hurtigt vandrede til Norge, hvor en gruppe pionerer gik igang med at sprede det glade budskab.

De fik ret hurtigt skabt interessen hos et par ligesindede fra Nordjylland, nemlig Jens Munk og Jes Jørgensen, der begge sidenhen var stærkt involverede i udbredelsen af alpinsport herhjemme, Jens indenfor klatring og bjergbestigning, Jes som den der vel til dato har uddannet flest nye paragliderpiloter.

Ca. 2 1/2 år senere, i 1992 var der kommet så mange nye disciple til, at det blev besluttet at starte en klub i Nordjylland. Den stiftende generalforsamling holdt vi en hverdagsaften på Cafe RendezVous, oppe på førstesalen, og klubben kom til at hedde Paragliding Nord, eller PG Nord. Ordstyrer den aften var forøvrigt Scott Torkelsen, som nu også er bestyrelsesmedlem i Dansk Drageflyver Union.
To af klubbens stiftere havde bygget et spil og skaffet en optræksbane, og på generalforsamlingen besluttede klubben at købe spillet af de to, og overtage driften af spil og optræksbane. Det oprindelige spil blev siden hen basis for en noget mere avanceret og velfungerende konstruktion, også bygger af klubbens egne medlemmer.

 

 

 


 

Her er vi HELT tilbage ved starten, jeg tipper Årgang '88. Dansk Paraglidings fader Jes Jørgensen instruerer Anne Sloth, iført flot firserhår. De to er i øvrigt sammen endnu…

Jes Jørgensens storebror Mik, ITV Meteor Gold Excalibur (ja det hed hans skærm), over Pikkerbakken syd for Frederikshavn. Mon ikke vi skriver '89 eller deromkring?. Skærmen har komplet Mylar™ overflade – det lød som en god idé, men var det ikke – hele Mylar™ overfladen delaminerede og faldt af i store flager.

Løkken Invitational, en international hængflyvningskonkurrence i 1999. Der var folk helt fra Sydafrika, og vi var uforskammet heldige med vejret. Det var sjovt!

Klubbens første spil – baseret på en Volvo 142 Automatic. Måske ikke lige højdepunktet af Danish Design, men det virkede!

Anders Agerbo klar til optræk med spillet ovenfor. Den usædvanlige hjelm skyldes at Anders fløj meget med paramotor og gerne ville kunne snakke i sin walkie, så hjelmen har indbygget headset.

Én af klubbens stiftere, Morten Schubert, klar til optræk med en spritny Airwave Rave "Race Version". En rigtig dødsfælde, men vi slap med skrækken.

Specialdesignet "sele" til brug for flyvehungrende med begrænset bevægelighed i understellet. Det virkede kun halvgodt – instruktøren fik i hvert fald meget blodige skinneben.

Mon ikke det er på Mols, ca. '90. Claus Toftild i forgrunden, med
Jens Munk og skærmens stolte ejer Preben (?) der forsøger at få
en Nova Trend ud over. Striber slanker, siger man.